22.04.2011
Gökçe Aras: Kare Design’ın kuruluş öyküsünü kısaca anlatabilir misiniz?
İlhan Varol: Aydınlatma sektöründe, Total Aydınlatma firmasında yaklaşık 10 senelik bir yöneticilik kariyerim sırasında mimar ve elektrik mühendisi bazlı bir ekiple birçok projeye imza attım. Bu on senenin vermiş olduğu bilgi ve tecrübelerimi farklı bir organizasyonda uygulama isteği ile kısa bir süre zarfında “Kare Design Aydınlatma” adı altında firmamı kurdum. Temel ilkelerimiz içerisinde sadece ürün satışı değil, aydınlatma tasarım danışmanlığı hizmeti vermekte bulunuyor.
GA: Kare Design’ın aydınlatma tasarımına bakış açısından bahsedebilir misiniz?
İV: Kare Design, temel çalışma şekli aydınlatma tasarım danışmanlığı ve distribütörü olduğu Avrupa firmalarının ürün satışlarının gerçekleştirilmesi prensipleri üzerine kurulmuştur.
Firmamız bir projenin tasarım aşamasında tüm ticari kaygılarını bir yana bırakarak tamamen projeye artı değer katacak tüm unsurları ortaya çıkaracak bir anlayışla çalışmakta. Bu sebeple distribütörlüğünü yapmış olduğu firmaların ürünleri haricinde diğer aydınlatma firmalarının ürünlerine de en doğru çözümü sağlayacaksa yer vermektedir.
GA: Mimari projelere hangi aşamada dahil oluyorsunuz?
İV: Mimari projelere genelde tavan tipi ve şeklinin netleşmeye başladığı ve iç dekorasyonun oluşma aşamasında dahil oluyoruz. Tasarımını ve uygulamasını yapmış olduğumuz bazı projelerde ise projenin ilk aşamasından itibaren mimari grupla birlikte koordineli bir çalışma içerisinde yer aldığımız da oluyor.
GA: Proje için aydınlatma elemanı seçerken neleri dikkate alıyorsunuz? Ya da projeye özel tasarımlar yapıyor musunuz?
İV: Aydınlatma elemanı belirlerken temel seçim kriterlerimizi; mimari grubun istemiş olduğu ışık efektini sağlayacak reflektör yapısı ve ışık kaynağının belirlenmesi, projenin mimari tarzına ve iç dekorasyona eşlik edecek ürün yapısı, ürünün uzun yıllar kullanılabilirliği, işlevselliği ve ürün kalitesinin devamlılığı, işletim masraflarının en aza indirgemesi, enerji sarfiyatı ve yedek parça devamlılığı, ilk yatırım masraflarını kısa vadede geri döndürecek temel nitelikler şeklinde sıralayabiliriz.
Projelerimizde uygulayabileceğimiz değişik tasarımlara da yer veriyoruz. Örnek vermek gerekirse, Lifemed Hastanesi’nde, mimari uygulamada kullanılan bambu duvar kaplamalarına uyum sağlayacak ürünü; Japon tasarımcı Nakata’nın tasarlamış olduğu bambu ağacından yapılma aplikleri İtalya’dan getirip uygulamamız projeye artı bir değer kattı.
GA: Daha çok hangi tip projeler için tasarımlar yapıyorsunuz? (Konut, alışveriş merkezi.....vb.)
İV: Firma olarak tasarım düzeyinde proje tipi olarak bir kısıtlamamız olmadı. Referanslarımız içerisinde ofis, mağaza, showroom, otel, kafeterya, restoran, peyzaj aydınlatma, villa gibi bir çok çeşitliliği olan projeye imza attık.
GA: Sizce Türkiye’de aydınlatma tasarımına gereken önem veriliyor mu?
İV: Son yıllarda mimari firmaların bu konuya önem vermesi ile belli bir seviyeye gelindi. Ama yine de ticari kaygılar ve aydınlatma bütçelerinin uygulama aşamasında oldukça azaltılmaya gidilmesi, istenen uygulamaları belirli düzeyde de olsa engellemekte.
GA: Aydınlatma tasarımı anlamında Dünya’da ya da Türkiye’de beğendiğiniz firmalar ya da tasarımcılar var mı?
İV: Bu konuda firma bazında Türkiye’de belli seviyelere gelmiş, proje tecrübeleri olan şirketler mevcut. Fakat genelde ticari kaygılara göre tasarımlar şekilleniyor.
GA: Sizce son günlerde aydınlatma tasarımlarında ve mekanlarda kullanımlarında ne gibi trendler öne çıkıyor?
İV: Küresel ısınmanın gündemde olduğu bugünlerde enerji tasarrufu sağlayacak unsurlar ön plana çıkıyor. Özellikle ilk çıktığı dönem beni oldukça etkilemiş olan LED teknolojisi tasarımlarımda özellikle kullanmış olduğum bir ürün grubu. İşletim masraflarının düşüklüğü, enerji tasarrufu, ömürlerinin uzunluğu tercih sebeblerimizden.
GA: Distribütörlüğünü üstlendiğiniz firmalar var mı? Varsa bu firmaları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
İV: Firmamız, İspanya, Belçika, Avusturya ve Almanya menşeli firmalarla çalışmakta olup, tasarımımızda yer alan ürün gruplarına göre de proje bazında farklı ülkelerden de ürün getiriyoruz. Şu an firmamızla çalışmak arzusunda olan iki firma ile de görüşmelerimiz devam etmekte.
Firma seçimlerimizde özellikle dikkat ettiğimiz konuları; ürün yelpazesinin işlevselliği, yeni dizaynlara ve tasarımcılara yer vermesi, teknolojik yenilikleri uygulaması, üretim kalitesi, lojistik hizmetleri ve satış sonrası desteği olarak sıralayabiliriz.
GA: Aydınlatma teknolojisi alanında son günlerde, enerji kaynaklarının da azalmasıyla, pek çok yenilikler duyuyoruz. Teknolojik anlamda bu gelişmeleri takip ediyor musunuz?
İV: Firma olarak önceden de belirttiğimiz gibi son yenilikleri bir tasarımcı olarak takip ediyor ve Türkiye’de uygulanabilirliğini inceleyip yeni ürün ve çözümleri projelerimizde öneriyoruz. Burada temel unsur sadece yeni ürün veya teknolojiyi projeye işlemek değil, bu ürün grubunu avantajları ve dezavantajları ile birlikte işverene en sağlıklı bir şekilde anlatıp ikna edip uygulanmasını sağlamaktır.
GA: Tasarım ve satış anlamında uzun ve kısa vadeli projelerinizden bahsedebilir misiniz?
İV: Şu an çalışmakta olduğumuz ve aydınlatma konseptini belirlediğimiz yurtiçi ve yurtdışı projeler olmak üzere iki gruba ayırabiliriz.
Bunlardan bazıları, yurtdışında 25.000 m² meydan aydınlatması, kongre merkezi, 2.700 konutluk bir rezidans peyzaj aydınlatma projemiz, yurtiçinde ise 3 şubesini bitirmiş olduğumuz ve üç yeni şubesi üzerinde çalıştığımız kafeterya - restoran zinciri, yine zincir proje olarak 2 şubesini bitirmiş olduğumuz ve dört şubesinin projeleri üzerinde çalıştığımız mücevherat firmasının şubeleri, çeşitli büyüklükte villa, iç ve peyzaj aydınlatmaları, tasarımlarına yeni başladığımız bir müze projemiz ve hotel projelerimiz bulunmaktadır.